Návštěva německých rodáků a česko-německá poutní mše svatá v Černé Vodě

V sobotu 24.8.2024 se otec děkan P. Mgr. Stanislav Kotlář setkal v Jeseníku s německými rodáky a společně v 14:00 hodin navštívili místní hřbitov na Husově ulici, kde jim byly ukázány zrenovované kněžské hroby. Přednáškou je doprovázel Mgr. Květoslav Growka, archivář ve výslužbě, o překlad se postarala paní Kamila Sikorová. Po prohlídce hřbitova zamířila skupina do farního kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde přednáška pokračovala. Nechyběl malý hudební varhanní koncert, o který se postaral Mgr. Martin Grobár, Ph.D. Poslední zastávkou byl filiální kostel sv. Jiří v Bukovicích a následně všichni přijali pozvání na faru, kde bylo připraveno pohoštění.

V neděli 25.8.2024 byla sloužena v 11:00 hodin ve farním kostele Jména Panny Marie v Černé Vodě poutní česko-německá mše svatá, kterou celebroval právě otec děkan. Účast přijali i pan starosta Černé Vody Zdeněk Beťák a paní starostka Dagmar Bártková. Na varhany doprovázel pan Martin Grobár. Na závěr mše svaté předal otec děkan kytku paní Marii Kalábové, kostelnici, k jejímu budoucímu svátku a manželce od pana Rubicka Wilhen k jejím 70-tým narozeninám. Pan Rubick z Německa je pořadatelem těchto každoročních česko-německých setkání.

Po mši svaté čekalo na poutníky občerstvení i s přispěním obecního úřadu, u kterého jim na harmoniku hrál lidové písně opět Martin Grobár.

Text: Martin Grabarczyk, foto: Petr Novák / Člověk a Víra