Pouť ke cti Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku

Farní pouť v Jeseníku začala již v sobotu 10.8.2024 v 18:00 hodin koncertem vážné hudby, při kterém ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie vystoupili manželé Martin (varhany) a Dagmar (housle) Grobárovi. Přítomní mohli slyšet díla J.S. Bacha, G.F. Händela, A. Dvořáka a dalších. V neděli 11.8.2024 byla v 10:30 hodin ve farním kostele v Jeseníku sloužena poutní mše svatá, které se zúčastnili nejen místní farníci a lidé z Jeseníku, ale i ze vzdálenějších obcí a měst „nejen“ děkanátu.

Mši svatou celebroval otce děkan P. Mgr. Stanislav Kotlář, koncelebroval kaplan P. Mgr. Petr Fiala a přítomen byl i trvalý jáhen z České Vsi Ing. Mgr. Josef Liberda. Otec děkan v úvodu přivítal všechny přítomné, paní starostku Jeseníku a také rodiče P. Petra Fialy, který v rámci pouti oslavil s farností 50-té narozeniny.

V kázání mluvil otec Petr o vzniku slavnosti Nanebevzetí Panny Marie a jeho další slova byly pro přítomné povzbuzením do budoucnosti.

Na závěr, po slavnostním Te-Deum, otec děkan společně se zástupci farnosti Jeseník popřál P. Petru Fialovi k jeho jubileu. Následně vzpomněl i další jubileum, a to paní starostky a předal jí malou pozornost. Nezapomněl ani na maminku otce Petra, které poděkoval za dobře vychovaného syna. V gratulaci nezaostali ani zástupci farnosti Česká Ves v čele s Josefem Liberdou. Ti dokonce pod vedením p. Hanulíka složili poděkování na hudbu z kancionálu Klaním se ti vroucně …

Před závěrečným požehnáním otec děkan všechny přítomné pozval na farní dvůr, kde bylo připraveno bohaté občerstvení. S jeho financováním v rámci projektu Farnost pro Jeseník pomohlo částečně i Město Jeseník. Nabízel se guláš, řízky s bramborovým salátem, grilované maso apod. Nechybělo sladké, pivo, kofola atd. K poslechu hrála cimbálovka z Krnova Opavští gizdi, kteří k nám jezdí už každoročně a manželé Grobárovi, jejichž zpívané songy od Miraie, Abby nebo Vannesy-Mae pár lidí nenechalo sedět.

V 14:00 hodin bylo připraveno v zadní části farní zahrady divadélko pro děti s názvem Slepičí pohádka v podání Tomáše Velzela ze Zábřehu na Moravě. Pro děti byl k dispozici i nafukovací skákací hrad a trampolína.

V 16:00 hodin mohli přítomní ve farním kostele navštívit komentovanou přednášku Mgr. Víta Slezáka. Ten hovořil o historii boční kaple, oltářů, soch a dalšího vybavení kostela.

Po pěkné přednášce nastal čas pro duchovní rozjímání. Pod vedením otce děkana se přítomní pomodlili zpívané litanie k Panně Marii a celá pouť byla zakončena výstavem Nejsvětější svátosti a svátostným požehnáním.

Velké díky patří všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na přípravách, úklidu a zabezpečení této poutě.

« z 2 »