Pouť Fatimského apoštolátu Jeseník do Koclířova

V rámci Roku víry 2013 uspořádal Fatimský apoštolát Jeseník v sobotu 4.května 2013 autobusovou pouť do Koclířova, kde je možné získat v letošním milostivém roce plnomocné odpustky. Plnomocné odpustky jsou duchovní milosti, které nám umožňují zbavit se časných trestů za hříchy naše nebo i zbavit časných trestů duše našich blízkých, kteří již zemřeli.

Proto putují tisíce věřících lidí na místa, kde je tyto milosti možné získat. Jedním z těchto míst je i Koclířov a proto se tam vypravilo z Jesenického děkanátu asi 85 věřících  za doprovodu P. Kryštofa, takže jsme se tam mohli setkat s farníky z Jeseníku, Lipové, Písečné, Mikulovic, Staré Červené Vody, Javorníku, Bílé Vody i Bernartic. Díky Bohu jsme měli pěkné jarní počasí a v příjemném areálu  příhodně nazvaném „Hora blahoslavenství“ jsme mohli poslouchat vážná slova P. Eliase Velly, m.j. i o tom, jak neodpuštění a neláska či dokonce nenávist deformuje naše nitro, naše srdce a posiluje  tak vliv Zlého na náš úsudek, na posuzování vlastních vin, na ochotu nebo neochotu k pokání a tak brání našemu obrácení se k Bohu. Zvlášť v Koclířově, kde se vroucně modlí k Panně Marii Fatimské a kde je hmatatelně cítit důvěra v Její nebeskou pomoc a vidět i výsledky této pomoci, jsme se potěšili ze setkání s našim rodákem P. Pavlem Dokládalem, ředitelem Fatimského apoštolátu v ČR  a s již zmíněným známým exercitátorem P. Eliasem Velou z Malty. Na snímcích vidíte rozkvetlý Koclířov, který v tomto mariánském měsíci vítá poutníky květy všech barev, vidíte dále  na prvních snímcích farní kostel sv. Filomény, krásně opravený, kde jsme prožili první mši sv. s P. Pavlem a P. Kryštofem a mohli tam přednést naše starosti i radosti u oltáře , kde jsou krásně vyobrazeni patroni kostela, sv. Filoména, jedna z prvomučednic a apoštol sv. Jakub větší, jak se obracejí k P. Marii. Po přestávce na občerstvení, což je také na několika snímcích zachyceno, jsme mohli navštívit areál blahoslaveného papeže Jana Pavla II, poklonit se Jeho odkazu u jeho krásné sochy a kdy jsme mohli ochutnat i výborné koclířovské zákusky, které si již získávají středoevropský věhlas. Odpoledne se pak všichni poutníci shromáždili na louce před venkovním oltářem a před sochou P. Marie Fatimské a poslechli si již zmíněnou přednášku P. Velly. Po adoraci následovala mše sv., kterou celebrovali P. Petr Dokládal ze Starého Jičína, rovněž rodák z Jeseníku, dále náš P. Kryštof, dále P. Elias Vella a další kněz z Moravy. P. Elias Vella v homilii zdůraznil, že láska musí být konkrétní, že láska nejsou emoce a zbožné vzdechy, ale konkrétní skutky. Naším vzorem je P. Maria, její život je jediná odpověď, ano Pane, ať se stane podle tvého slova. V našem pozemském životě to znamená, vždy a ve všech životních situacích se ptát – je naše jednání v souladu s Boží vůlí? Zůstane nám tato otázka jako trvalý odkaz z této naší pouti?

Po mši sv. jsme již museli odjet a tak je opravdu potřebné poděkovat všem, kteří jakýmkoli způsobem pomohli  k tomu, aby se tato pouť konala. A tak poděkování patří p. Lindnerové z Javorníka, která informovala a sháněla poutníky z Javornicka, dále P. Kryštofovi, který nás doprovázel a informoval farníky v Lipové a v Domašovech, pracovníkům Domečku, kteří pomohli s evidencí poutníků a konečně všem, kteří svou účastí potvrdili, že Rok víry pro ně není prázdným pojmem a že se ho snaží naplnit skutky. Díky Bohu!!

VDV