Velikonoce v Jeseníku r. 2013

Radostné Aleluja jsme zazpívali letos na svátečních bohoslužbách v Jeseníku  na Slavnosti Zmrtvýchvstání Páně a to jak v sobotu na Vigilii, tak v den slavnosti, tedy na 1. neděli velikonoční. Bohoslužba na Velikonoční vigilii začínala ve 20 hod. žehnáním ohně a velikonoční svíce, pokračovala velikonočním chvalozpěvem – Exsultet,  který zazpíval P. Pavel Schwarz a který také celebroval celou bohoslužbu Velikonoční vigilie.Ta pokračovala čtením úryvků ze Starého i Nového zákona a vrcholila slavným Gloria, při kterém zazněly varhany a všechny zvonky, zvony i zvonečky v kostele k nemalé radosti ministrantů, ale i nás všech, kteří jsme si uvědomili radost z Kristova vzkříšení.

Po evangeliu a homilii jsme vyslechli a snad i promodlili litanii ke všem svatým, kteří nám jakoby byli svědky při obnově křestního slibu a při naší obnově pokropením křestní vodou. Každý, který je skutečně očištěn pokáním, mohl potom při eucharistické bohoslužbě přijmout Tělo Páně.

Bohoslužbu na první neděli velikonoční  ozdobila p. R. Drgáčová zpěvem Velikonoční sekvence a také chrámový sbor „Laudate Dominum“, který zazpíval dvě skladby a to „Allegro na nebe vystupujícího Krista“ od A. M. z Otradovic a dále skladbu H. Leo Hasslera „Bůh všemohoucí“. Bohoslužbu sloužil P. Kryštof Szewczyk, který   po mši požehnal donesené velikonoční pokrmy, které symbolicky uzavírají s definitivní platností postní dobu a umožňují nám se radovat z bohatých Božích darů.

Několik následujících fotek Vám snad ještě lépe přiblíží tuto naši velikonoční radost:

VDV